امتیاز کاربران

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

چابکی ( Agility ) موضوعی است که امروزه در بسیاری از کتب، استراتژیهای سازمانی، مدیریت پروژه و توسعه سیستمها به چشم می خورد.
برخلاف معنای لغوی کلمه که نوعی تعجیل، ناپختگی  و شور و حرارت جوانی از آن متبادر می شود، چابکی نتیجه سالها کوشش بشری در سیستمی نمودن سازمانهاست.

بسیاری از اقدامات مدیریتی معطوف به توانمند سازی ، رشد و پرورش منابع سازمانی می شود تا نتایج متناسب با اهداف با حداکثر بهره وری به بار نشیند. تلاشهایی که نود عینی آن را می توان در دانش مدیریت پروژه و روشمندی توسعه سیستمها مشاهده کرد. مدیریت پروژه محلی است برای تلفیق منابع برای دستیابی بهینه به نتایج مطلوب. بنابراین هرچه منابع تخصیص یافته توانمند باشند، نتایج چشمگیرتر خواهد بود.

به اجمال باید گفت که چابکی نتنیجه بلوغ ، توسعه یافتگی ، اعتماد و خودسیستمی است که فقط از منابع شایسته و تکامل یافته می توان انتظار داشت.
چابکی وقتی محقق می شود که افراد متعالی با روشها ، رویه ها و فرآیندهای بالغ گره بخورند تا نتیجه گرائی در حد اعلای کلمه با حداکثر سرعت تجلی یابد.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (0 نظر)

دیدگاه‌ها   

0 #1 عبدالله 1391-11-17 12:09
من نظر شما را تایید می کنم. قبلا فکر میکردم عشق هم باعث چابکی می شود ولی الان به این نتیجه رسیدم که انگیزه مهمتر از عشق، مهمتر از توانمندی و مهمتر از هر چیز دیگری است .
به نظر من حتی افراد توانمند، توسعه یافته، با اعتماد به نفس و قابل اعتماد می توانند چابک نباشند اگرانگیزه نداشته باشند.

انگیزه مثبت یا منفی عشق، قدرت طلبی، پول دوستی هر دو چابکی آفرینند. انگیزه ها را دریابید. اگر انگیزه تامین شود چابکی می آفریند.

البته هر چه فکر میکنم انسانها موجودات پیچیده ای هستند. نمی توان انسانها را به جز در شرایط سخت شناخت.
پیروز باشید.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب تصادفی

معرفی کتاب مدیریت مالی

21-07-1389

معرفی کتاب مدیریت مالی

دیباچه در عصری زندگی می‏کنیم که اندیشه‏ی"می‏دانم چه می‏خواهم و اکنون آن را می‏خواهم" حکم فرما است . زمان غذاهای آماده و دل‏مشغولی‏های فوری است . زمان تقدم خود بر...

ادامه
Go to top