امتیاز کاربران

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

نقشه راه 1400 بانک مرکزی، اهداف، کارکردها و دستاوردها

103499737158798

از سال 1390 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اقدام به تدوین نقشه راه 10 ساله نموده است. این نقشه راه با عنوان نقشه راه 1400، یک برنامه تحول بخش با محوريت برنامه‌هاي بازآفريني نظام بانکي و بانک مرکزي در مقام ناظر و راهبر، با خصوصيات خاص می باشد. این نقشه راه جدید با هدف تقویت بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاست‌گزار پولی کشور در حوزه های پرداخت ، نظارت و ثبات مالی،سیاست های پولی(ریالی و ارزی) تدوین شده است.

در دهه 80، بانک مرکزی اقدام به تهیه نقشه راهی با محوریت نظام های پرداخت و راهکارهای بانکداری الکترونیک نموده بود، در حالی که در نقشه راه 1400، گستره فعالیت ها افزایش یافته و بانک مرکزی در پی ایجاد سازمانی داده محور با تعامل حداکثری با همه ذینفعان است.

به منظور تدوین نقشه راه 1400، در اولین گام شناخت و ارزیابی وضعیت موجود در بانک مرکزی و نحوه تعامل این بانک با سایر سازمان ها و نهادهای بیرونی انجام پذیرفته است. بر اساس این شناخت مدل های اطلاعاتی و ارتباطی بین ادارات مختلف بانک مرکزی و همچنین ادارات بانک با سایر سا زمان ها و نهاد های بیرونی تدوین گردیده است. این مدل ها با ارائه مشکلاتی از قبیل نبود کارایی برخی از فرایندها و همچنین انجام تکراری برخی روال ها در واحدهای مختلف نمایان شده است.

در فاز دوم تدوین نقشه راه، نگرشهای مختلف در خصوص بانکداری مرکزی تعریف شد و فهرستی از خدمات جدید و فعالیت های یک بانک مرکزی مدرن تبیین شده است. در این مرحله وظایف و عملیات اصلی بانک های مرکزی در سطح جهانی و حوزه های اصلی فعالیت های این بانک ها مد نظر قرار گرفته است و بهترین الگوها متناسب با نیازمندی های حال حاضر کشور تدوین شده است.

بر اساس مطالعات و اقدامات انجام گرفته در این مرحله بانک مرکزی اهداف زیر را برای خود متصور است:

  • افزایش اعتبار خود در نزد تمامی ذینفع ها
  • اصلاح صنعت بانکداری و ایجاد تحول در نظام بانکی کشور
  • آماده نمودن نظام بانکی برای شرایط پس از تحریم
  • ارتقای جایگاه نظام بانکی در منطقه

در مرحله سوم بانک مرکزی با تحليل شکاف بين وضعيت کنوني و وضعيت مطلوب مجموعه اقدامات خود در زمینه نظام هاي پرداخت، نظارت و ثبات مالي ، سياست هاي اقتصادي، ساختار سازمانی و بازنگری فرايندهای فعلی را تبیین نموده است. بانک مرکزی با تحلیل شکاف­های موجود در این سند ابراز می کند ساختار نظام مالی کشور با توجه به استانداردهاي نوين بين المللي در عرصه هاي متعدد به ويژه در ارائه خدمات بانكي، نظارت بانكي و سياست پولي داراي مشکلات و مسايل متعددي است. به عنوان نمونه مي توان به موارد زير اشاره نمود:

  • سيستم هاي موجود در برخي از بانک ها سيستم هایي سنتي و مبتني بر فرايندهاي دستي مي باشند
  • ارتباط بين بانك ها و بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران ارتباطي كارا و موثر نبوده و مشكل عمده بانک ها عدم ارائه و توليد داده هاي با كيفيت در زمان مورد نظر مي باشد.
  • عمليات بازار مالي از پشتيباني توانمند يك سيستم مديريت ريسك كارا و ساختار و چارچوب حاكميت بي بهره است.
  • بانكها و وزارتخانه ها متكي به تسهيلات و منابع بانك مركزي مي باشند.
  • ضعف نظام بانکي کشور در اعتبار سنجي مشتريان حقيقي و رتبه بندي مشتريان حقوقي موجب افزايش مطالبات معوق نظام بانکي کشور شده است.
  • تدوين و تنظيم سياست پولي به دليل روند ناكاراي فرايند جمع آوري داده ها اغلب با تاخير انجام مي شود.
  • فعااليت هاي اعضاي بازار مالي به علت وجود محدوديت در انجام بانكداري بين المللي و عدم ورود به بازار ارز و اوراق بهادار خارجي بدليل تحريم هاي موجود بسيار محدود مي باشد.

در فاز نهایی (چهارم) بانک مرکزی اقدام به تهيه برنامه اجرايي شامل معيارها، فرآيندها و رويه‌ها، شاخص‌هاي کليدي عملکرد، پروژه‌ها و خطوط زماني براي رسيدن به هدف نهايي وضعيت مطلوب در طول يک دوره 8 ساله نموده است. در اين مرحله، کليه فعاليت ها در قالب 54 پروژه مدون شده است که با برنامه ريزي و زمان بندي دقيق انجام شده بايد در مدت 8 سال اجرايي گردند. فاز بندی اجرای پروژه ها با توچه به اهميت و اولويت هر يک و همچنين ميزان تاثیرگذاری آنها بر کارایی بانک از جمله مواردی است که در تدوین این سند مد نظر قرار گرفته است.

بانک مرکزی امیدوار است با اجرای این نقشه راه و تکمیل و نهایی شدن 54 پروژه موجود، موارد زیر در صنعت بانکداری رخ دهد.

  • توسعه و گسترش يكپارچه نظام پولي و مالي كشور مطابق الگوهاي موفق جهاني
  • توسعه حاكميت و تحقق استقلال بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران
  • خروج تدريجي از حوزه هاي اجرايي غيرمرتبط و واگذاري آنها به شبكه مالي و بانك هاي تجاري
  • استقرار ساختار بازارهاي مالييكپارچه بر اساس استانداردهاي جهاني و مدل هاي موفق
  • توسعه و نوسازي نظام جامع اطلاعاتي
  • شكل دهي به انجمن هاي بين بانكي به منظور مشاركت شبكه مالي و بانك هاي تجاري در تصميم سازي و سياست گذاري
  • توسعه ابزارهاي لازم براي عمليات و وظايف محوري بانك مركزي نظير سياست هاي پولي و ارزي، نظارت و نظام هاي پرداخت

در انتها لازم به ذکر است، پس از اجرای کامل نقشه راه، مدل های اطلاعاتی و ارتباطی بانک مرکزی منسجم و نظام مند می شود و این موضوع موجب ارتقاء کارایی و کیفیت سامانه ها و نیز اعتبار بیشتر داده های جمع آوری شده در بانک مرکزی خواهد شد.علاوه بر این، کانال های ارتباطی مشخص بین بانک مرکزی و سازمان های بیرونی ضمن تسهیل مبادلات و مراودات اطلاعاتی از چند باره کاری و سردر گمی ذی نفعان جلوگیری می کند. ایجاد انباره های غنی اطلاعاتی و بکارگیری ابزارهای هوشمند تحلیل کسب و کار این امکان را برای مقام ناطر فراهم می آورد که با دید باز و دقت بیشتری تصمیم های مهم اقتصادی و سیاست گذاری های کلان پولی را انجام دهد


 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (0 نظر)

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب تصادفی

تغییر

22-03-1392

تغییر

تغییر موضوعی است که به عنوان یکی از رسالت های این سایت همواره به آن اشاره شده است، براین اساس و به دلیل امکانات بهتری که قالبهای جدید در اختیار...

ادامه

اول انتخاب بعد حرکت

09-05-1390

در کتابهای متعددی که در سالهای اخیر در زمینه مدیریت سازمانها نوشته شده است یا کارآفرینان و مدیران برتر توصیه کرده اند، یک نکته مشترک دیده می شود: ابتدا سرنشینان مناسبی...

ادامه

فروپاشی چگونه رخ خواهد داد ؟

23-03-1397

فروپاشی چگونه رخ خواهد داد ؟

احتمالا نام مجله معتبر و معروف فوربز را شنیده باشید. جزو معتبرترین نشریات کسب وکار، موفقیت، کارآفرینی و ثروت است. این نشریه روی جلد خود را در سال 2007 به...

ادامه
Go to top